Składniki:
- 0,5kg jabłek
- sok z połowy cytryny
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 0,5 łyżeczki sody
- 1-2 łyżeczki cynamonu
- 1 opakowanie cukru wanilinowego
- 90g cukru
- 80ml oleju
- 400g jogurtu naturalnego
- 250g mąki
- 1 jajko
Piekarnik nagrzewamy do 200 stopni. Jabłka obieramy i kroimy w drobną kostkę, skrapiamy sokiem z cytryny. Mąkę mieszamy z sodą, proszkiem do pieczenia i cynamonem. Osobno mieszamy rozmącone jajko, jogurt naturalny, olej, cukier i cukier wanilinowy. Do mokrych składników dodajemy jabłka, a potem mieszamy z suchymi. Masę przekładamy do foremek (jeśli nie są silikonowe to używamy papilotek lub smarujemy masłem). Pieczemy 30 minut.
Korzystając z okazji życzymy wszystkim naszym Czytelnikom radosnych (i oczywiście smacznych!) Świąt Bożego Narodzenia:)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz