Bardzo prosty przepis na niezbyt wyszukane danie. Mimo całej swojej prostoty smakuje po prostu genialne i mam nadzieję, że uda mi się dzięki niemu przekonać do szpinaku osoby do niego nieprzekonane:) Naprawdę gorąco polecam!
ciasto:
- 250g mąki
- 2 jajka
- szklanka mleka
- szklanka wody
- szczypta soli
- pół łyżeczki cukru
- olej do smażenia
farsz:
- opakowanie mrożonego szpinaku (450g)
- pół kostki fety
- 15dag sera żółtego
- łyżka masła
- ostra papryka
- pieprz
- oliwa do posmarowania naczynia
Wszystkie składniki na ciasto mieszamy w jednym naczyniu i smażymy naleśniki. Szpinak rozmrażamy i smażymy na maśle. Gdy prawie cała woda odparuje dodajemy pokrojoną w drobną kostkę fetę i połowę startego żółtego sera. Doprawiamy pieprzem i papryką, inaczej farsz będzie bardzo mdły. Naleśniki zwijamy z farszem jak krokiety (dla zupełnie niezorientowanych - boki zaginamy do środka i następnie zwijamy w rulon :P), układamy w wysmarowanym naczyniu i zapiekamy 20min w 180°C - pod koniec pieczenia posypujemy serem.
Naleśniki ze szpinakiem są super! To jedyna forma naleśników, którą uwielbiam =)
OdpowiedzUsuń