Podwójnie pomidorowa sałatka
- dwa średnie pomidory
- 6-8 suszonych pomidorów z zalewy
- pół kostki fety
- mała czerwona cebula
- garść pestek słonecznika
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- suszona bazylia, oregano do smaku
Świeże pomidory kroimy w ósemki, suszone w ćwiartki, fetę w kostkę, a cebulę w krążki. Na suchą patelnię wrzucamy pestki i chwilę prażymy na małym ogniu, aż zaczną charakterystycznie pachnieć. Na talerzach układamy warzywa i ser, posypujemy ziołami i słonecznikiem. Wszystko skrapiamy oliwą.
Sałatka z łososiem
Składniki (na dwie osoby):
- 1/3 (do 1/2) główki sałaty lodowej
- 100g suszonej żurawiny lub pudełko pomidorków koktajlowych
- 100g wędzonego łososia
- zioła do wersji pomidorowej
Lekka sałatka na śniadanie
Składniki (na dwie porcje):
- kilka liści sałaty lodowej
- 4 jajka
- łyżka octu balsamicznego
- kilka rzodkiewek
- kostka białego sera
- szczypiorek
- garść dowolnych kiełków
Na talerzach rozkładamy ser. Jajka gotujemy "w koszulkach" - na początku wydawało mi się to dosyć skomplikowane, ale udało mi się dojść do wprawy. Po pierwsze - najważniejsze żeby jajka były świeże. Gotowanie w koszulkach polega na tym, że do gotującej się na małym ogniu wody wbijamy jajko, czekamy aż białko się zetnie i wyciągamy łyżką cedzakową. Gdy jajka nie będą świeże, białko rozleje się i nic dobrego z tego nie wyjdzie;) Po drugie, do wody dodajemy ocet balsamiczny - jajko łatwiej się zetnie. Jajka oczywiście gotujemy pojedynczo. Do jajek i sera dokładamy rzodkiewkę, posypujemy kiełkami i szczypiorkiem.
Sałatka z fasolą, brokułami i fetą
Tym razem pokażemy Wam przepis na sałatkę. Sałatki są najczęściej przez nas przygotowywanym i najbardziej lubianym posiłkiem, więc przepisy na różne warzywne (i nie tylko) kompozycje często będą gościć na naszym blogu:)
Składniki (na dwie porcje):
- 25dag fasolki szparagowej (żółtej lub zielonej)
- 1 brokuł
- 3 pomidory
- pół kostki fety
- pół małego jogurtu naturalnego
- szczypiorek do dekoracji
- pieprz, sól, rozmaryn, oregano do smaku
Brokuła i fasolę gotujemy, pomidory kroimy w ósemki a fetę w kostkę. Na dużym półmisku lub talerzach rozkładamy warzywa i ser. Jogurt mieszamy z przyprawami i wszystko polewamy powstałym sosem i posypujemy szczypiorkiem.