Naleśniki ze szpinakiem
Bardzo prosty przepis na niezbyt wyszukane danie. Mimo całej swojej prostoty smakuje po prostu genialne i mam nadzieję, że uda mi się dzięki niemu przekonać do szpinaku osoby do niego nieprzekonane:) Naprawdę gorąco polecam!
ciasto:
- 250g mąki
- 2 jajka
- szklanka mleka
- szklanka wody
- szczypta soli
- pół łyżeczki cukru
- olej do smażenia
farsz:
- opakowanie mrożonego szpinaku (450g)
- pół kostki fety
- 15dag sera żółtego
- łyżka masła
- ostra papryka
- pieprz
- oliwa do posmarowania naczynia
Wszystkie składniki na ciasto mieszamy w jednym naczyniu i smażymy naleśniki. Szpinak rozmrażamy i smażymy na maśle. Gdy prawie cała woda odparuje dodajemy pokrojoną w drobną kostkę fetę i połowę startego żółtego sera. Doprawiamy pieprzem i papryką, inaczej farsz będzie bardzo mdły. Naleśniki zwijamy z farszem jak krokiety (dla zupełnie niezorientowanych - boki zaginamy do środka i następnie zwijamy w rulon :P), układamy w wysmarowanym naczyniu i zapiekamy 20min w 180°C - pod koniec pieczenia posypujemy serem.
Chaczapuri z adżapsandałem
Nie przestraszcie się nazwy, danie to jest naprawdę proste i bardzo smaczne. Większość osób w Krakowie zna potrawę przynajmniej z nazwy, bo w okolicy rynku jest chyba z pięć restauracji z gruzińską kuchnią. Chaczapuri to placek nadziewany serem, pieczony na suchej patelni, a adżapsandał to sos z pomidorów, papryki i cukinii. Ola nie lubi papryki, więc musiałem zrobić specjalną wersję dla niej :P Podaję jednak normalny przepis :)
Składniki:
Składniki:
- 2 szklanki mąki
- 200 ml jogurtu naturalnego
- szczypta soli i cukru
- kulka mozarelli
- pół kostki białego sera
- 15-20 dag żółtego sera
- natka pietruszki
- pół średniej cukinii
- 2 czerwone papryki
- 3 pomidory
- pół cebuli
- 2 ząbki czosnku
- rozmaryn, bazylia i oregano do smaki
Cukinię obieramy, wraz z papryką kroimy w sporą kostkę, polewamy oliwą i pieczemy w naczyniu żaroodpornym 30 min w temp. 200°. Obrane ze skórki pomidory i pokrojoną w kostkę cebulę dusimy na oliwie. Gdy warzywa z piekarnika będą gotowe, mieszamy je z pomidorami, posypujemy ziołami i dusimy jeszcze parę minut. Pokrojone w kostkę sery i pietruszkę mieszamy ze sobą. Mąkę mieszamy z jogurtem i wyrabiamy ciasto. Dzielimy je na cztery części, każdą z nich posypujemy z obu stron mąką i wałkujemy na cienkie placki. Na każdy z nich nakładamy farsz serowy i składamy w kopertę. Pieczemy je z obu stron na suchej, rozgrzanej patelni na małym ogniu, aż ciasto się zarumieni. Gotowe placki polewamy sosem.
Sałatka z fasolą, brokułami i fetą
Tym razem pokażemy Wam przepis na sałatkę. Sałatki są najczęściej przez nas przygotowywanym i najbardziej lubianym posiłkiem, więc przepisy na różne warzywne (i nie tylko) kompozycje często będą gościć na naszym blogu:)
Składniki (na dwie porcje):
- 25dag fasolki szparagowej (żółtej lub zielonej)
- 1 brokuł
- 3 pomidory
- pół kostki fety
- pół małego jogurtu naturalnego
- szczypiorek do dekoracji
- pieprz, sól, rozmaryn, oregano do smaku
Brokuła i fasolę gotujemy, pomidory kroimy w ósemki a fetę w kostkę. Na dużym półmisku lub talerzach rozkładamy warzywa i ser. Jogurt mieszamy z przyprawami i wszystko polewamy powstałym sosem i posypujemy szczypiorkiem.
Warzywa nadziewane serem
Z podobnym daniem spotkaliśmy się na wakacjach w Bułgarii (tam nazywało się ono "burek";p)Składniki:
- 2 małe papryki
- 2 twarde pomidory
- 10 dag (pół kostki) sera feta
- 15 dag sera białego
- 10 dag serka topionego
- 1 jajko
- sól, pieprz i papryka ostra do smaku
W warzywach odkroić górną część, wydrążyć i wysuszyć. Sery, jajko oraz przyprawy wymieszać, aż powstanie gładka pasta. Warzywa nadziewamy pastą i układamy w naczyniu żaroodpornym posmarowanym oliwą (naczynia zostawiamy otwarte). Pieczemy w piekarniku 40 minut w 180°C.
Penne z gorgonzolą
No to... startujemy! Mówią, że pierwsze koty za płoty, więc nasz dzisiejszy przepis
nie będzie zbyt skomplikowany (co nie oznacza oczywiście, że czegoś mu brakuje;p) Najważniejszym składnikiem jest oczywiście włoski ser pleśniowy - gorgonzola. Kupić go można w dwóch odmianach, pikantnej i łagodnej.
A więc - do dzieła!
Składniki (na dwie osoby):
nie będzie zbyt skomplikowany (co nie oznacza oczywiście, że czegoś mu brakuje;p) Najważniejszym składnikiem jest oczywiście włoski ser pleśniowy - gorgonzola. Kupić go można w dwóch odmianach, pikantnej i łagodnej.
A więc - do dzieła!
Składniki (na dwie osoby):
- 200g sera gorgonzola (do kupienia w Lidlu)
- 200g makaronu penne
- 2 niewielkie pomidory lub opakowanie pomidorków koktajlowych
- 2 łyżki jogurtu naturalnego
- szczypiorek
Makaron gotujemy w nieosolonej wodzie, bo ser jest dość słony. Gorgonzolę kroimy
w grubą kostkę, wrzucamy na patelnię, a po chwili dodajemy jogurt. Roztapiamy ser
na małym ogniu, aż powstanie jednolity sos. Na ugotowany makaron kładziemy
pokrojone w ósemki pomidory, polewamy sosem i dekorujemy szczypiorkiem.
w grubą kostkę, wrzucamy na patelnię, a po chwili dodajemy jogurt. Roztapiamy ser
na małym ogniu, aż powstanie jednolity sos. Na ugotowany makaron kładziemy
pokrojone w ósemki pomidory, polewamy sosem i dekorujemy szczypiorkiem.
Wszystko zajmie nam niewiele więcej niż przygotowanie gorącego kubka, a smakuje
naprawdę nieźle!
naprawdę nieźle!