Trochę się ostatnio zmieniło na naszym blogu, mamy oczywiście nadzieję, że na korzyść :)
Te pierogi robiliśmy już kilka razy, za każdym z innym nadzieniem. W oryginale są podawane z mięsem mielonym, ale oczywiście musieliśmy trochę poeksperymentować ;P To jest naszym ostatnim pomysłem, ale kiedyś podam Wam parę przepisów na inne:)
Składniki (na 8 pierogów)
Ciasto:
- 450g mąki
- 50g drożdży
- 3 łyżki oliwy
- szklanka ciepłej wody
- łyżeczka cukru
- 1/2 łyżeczki soli
- żółtko do posmarowania pierogów
Farsz:
- 1 brokuł
- 2 kule mozzarelli
- 10dag dowolnej wędliny
- pieprz, bazylia suszona
Z podanych składników wyrabiamy ciasto (oprócz żółtka), odstawiamy do wyrośnięcia na ok.20minut i dzielimy na 8 części. Brokuła gotujemy, wcześniej jednak dzielimy go na malutkie różyczki. Po ugotowaniu studzimy. Mozzarellę i wędlinę kroimy w kostkę, mieszamy z brokułem i przyprawami. Każdą z części ciasta wałkujemy na cienki, okrągły
placek, nakładamy na niego farsz i zaklejamy brzegi, tak żeby się nie rozkleiły
podczas pieczenia. Smarujemy pierogi żółtkiem, wstawiamy do piekarnika i pieczemy ok.25-30min. w temp. 180°C.
Moje plany wyjazdu do Krakowa nabierają coraz bardziej realnych kształtów. Np. kształtu pieroga :P
OdpowiedzUsuń