Ostatnio w mojej wałówce dostałem m.in. ogródkowego pora! A ponieważ lubimy wszelkie warzywa i inne zieloności, a i dobrą rybką nie pogardzimy, postanowiłem zrobić taki sos. Sorry, że trzeci makaron z rzędu, ale następne danie będzie już na pewno innego typu:)
Składniki (na dwie osoby):
- 150g makaronu farfalle (kokardki)
- 1 dorodny por
- 250-350g fileta z łososia
- 400g jogurtu naturalnego
- oliwa do smażenia
- sól, pieprz do smaku
Pora pokroić w cienkie krążki, wrzucić na sitko i sparzyć wrzątkiem. Jeśli tego nie zrobimy, będzie strasznie twardy. Łososia opłukać, pokroić w spore kawałki i podsmażyć na oliwie. Ściągnąć z patelni, wrzucić na nią pora i dusić do miękkości. Gdy zmięknie, dodać rybę, przyprawy, a na koniec jogurt. Po jego dodaniu lepiej nie trzymać za długo na ogniu, bo się zetnie, a tego nie chcemy. Tak przyrządzonym sosem polewamy ugotowany makaron:)
Świetna sprawa :) Ja znam wersję z tuńczykiem i czosnkiem zamiast pora.
OdpowiedzUsuń