wtorek, 4 października 2011

Penne z gorgonzolą

No to... startujemy! Mówią, że pierwsze koty za płoty, więc nasz dzisiejszy przepis na nie będzie zbyt skomplikowany (co nie oznacza oczywiście, że czegoś mu brakuje;p) Najważniejszym składnikiem jest oczywiście włoski ser pleśniowy - gorgonzola. Kupić go można w dwóch odmianach, pikantnej i łagodnej.
A więc - do dzieła!


Składniki (na dwie osoby):
  • 200g sera gorgonzola (do kupienia w Lidlu)
  • 200g makaronu penne
  • 2 niewielkie pomidory lub opakowanie pomidorków koktajlowych
  • 2 łyżki jogurtu naturalnego
  • szczypiorek
Makaron gotujemy w nieosolonej wodzie, bo ser jest dość słony. Gorgonzolę kroimy w grubą kostkę, wrzucamy na patelnię, a po chwili dodajemy jogurt. Roztapiamy ser na małym ogniu, aż powstanie jednolity sos. Na ugotowany makaron kładziemy pokrojone w ósemki pomidory, polewamy sosem i dekorujemy szczypiorkiem.

Wszystko zajmie nam niewiele więcej niż przygotowanie gorącego kubka, a smakuje naprawdę nieźle!



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz