- 2 szklanki mąki
- 200 ml jogurtu naturalnego
- szczypta soli i cukru
- kulka mozarelli
- pół kostki białego sera
- 15-20 dag żółtego sera
- natka pietruszki
- pół średniej cukinii
- 2 czerwone papryki
- 3 pomidory
- pół cebuli
- 2 ząbki czosnku
- rozmaryn, bazylia i oregano do smaki
Cukinię obieramy, wraz z papryką kroimy w sporą kostkę, polewamy oliwą i pieczemy w naczyniu żaroodpornym 30 min w temp. 200°. Obrane ze skórki pomidory i pokrojoną w kostkę cebulę dusimy na oliwie. Gdy warzywa z piekarnika będą gotowe, mieszamy je z pomidorami, posypujemy ziołami i dusimy jeszcze parę minut. Pokrojone w kostkę sery i pietruszkę mieszamy ze sobą. Mąkę mieszamy z jogurtem i wyrabiamy ciasto. Dzielimy je na cztery części, każdą z nich posypujemy z obu stron mąką i wałkujemy na cienkie placki. Na każdy z nich nakładamy farsz serowy i składamy w kopertę. Pieczemy je z obu stron na suchej, rozgrzanej patelni na małym ogniu, aż ciasto się zarumieni. Gotowe placki polewamy sosem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz