czwartek, 8 grudnia 2011

Spaghetti z chlebem, pomidorami i migdałami

Dostałam od mego lubego na mikołajki cudowną książkę z przepisami na spaghetti:) Jest ich tam miliard i każdy jest ciekawy, tak jak zresztą i ten. W życiu by mi nie przyszło do głowy, żeby zjeść makaron z chlebem! Sos jest po prostu rewelacyjny, sto razy lepszy od oklepanego bolognese, chociaż też jednym z ważniejszych składników są pomidory.


Składniki:
  • jedna duża cebula
  • puszka krojonych pomidorów
  • 4 łyżki migdałów
  • 4 kromki chleba (najlepiej jakiś ciemny i dosyć czerstwy)
  • odrobina sera żółtego do posypania
  • oliwa do smażenia
  • sól i pieprz
Pokrojoną w drobną kostkę cebulę smażymy na oliwie, dorzucamy pomidory i podsmażamy aż do odparowania, doprawiamy solą i pieprzem. Chleb kroimy w kostkę i smażymy na suchej patelni aż stanie się chrupiący. W międzyczasie gotujemy makaron, my użyliśmy razowego, ale może być też zwykły. Migdały dość grubo siekamy, dorzucamy do pomidorów razem z chlebem i wszystko mieszamy. Natychmiast po wymieszaniu podajemy.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz