dania bezmięsne



Naleśniki ze szpinakiem

Bardzo prosty przepis na niezbyt wyszukane danie. Mimo całej swojej prostoty smakuje po prostu genialne i mam nadzieję, że uda mi się dzięki niemu przekonać do szpinaku osoby do niego nieprzekonane:) Naprawdę gorąco polecam!


Składniki:
ciasto:
  • 250g mąki
  • 2 jajka
  • szklanka mleka
  • szklanka wody
  • szczypta soli
  • pół łyżeczki cukru
  • olej do smażenia
farsz:
  • opakowanie mrożonego szpinaku (450g)
  • pół kostki fety
  • 15dag sera żółtego
  • łyżka masła
  • ostra papryka
  • pieprz
  • oliwa do posmarowania naczynia
Wszystkie składniki na ciasto mieszamy w jednym naczyniu i smażymy naleśniki. Szpinak rozmrażamy i smażymy na maśle. Gdy prawie cała woda odparuje dodajemy pokrojoną w drobną kostkę fetę i połowę startego żółtego sera. Doprawiamy pieprzem i papryką, inaczej farsz będzie bardzo mdły. Naleśniki zwijamy z farszem jak krokiety (dla zupełnie niezorientowanych - boki zaginamy do środka i następnie zwijamy w rulon :P), układamy w wysmarowanym naczyniu i zapiekamy 20min w 180°C - pod koniec pieczenia posypujemy serem.



Chaczapuri z adżapsandałem

Nie przestraszcie się nazwy, danie to jest naprawdę proste i bardzo smaczne. Większość osób w Krakowie zna potrawę przynajmniej z nazwy, bo w okolicy rynku jest chyba z pięć restauracji z gruzińską kuchnią. Chaczapuri to placek nadziewany serem, pieczony na suchej patelni, a adżapsandał to sos z pomidorów, papryki i cukinii. Ola nie lubi papryki, więc musiałem zrobić specjalną wersję dla niej :P Podaję jednak normalny przepis :)


Składniki:
  • 2 szklanki mąki
  • 200 ml jogurtu naturalnego
  • szczypta soli i cukru
  • kulka mozarelli
  • pół kostki białego sera
  • 15-20 dag żółtego sera
  • natka pietruszki
  • pół średniej cukinii
  • 2 czerwone papryki
  • 3 pomidory
  • pół cebuli
  • 2 ząbki czosnku
  • rozmaryn, bazylia i oregano do smaki


Cukinię obieramy, wraz z papryką kroimy w sporą kostkę, polewamy oliwą i pieczemy w naczyniu żaroodpornym 30 min w temp. 200°. Obrane ze skórki pomidory i pokrojoną w kostkę cebulę dusimy na oliwie. Gdy warzywa z piekarnika będą gotowe, mieszamy je z pomidorami, posypujemy ziołami i dusimy jeszcze parę minut. Pokrojone w kostkę sery i pietruszkę mieszamy ze sobą. Mąkę mieszamy z jogurtem i wyrabiamy ciasto. Dzielimy je na cztery części, każdą z nich posypujemy z obu stron mąką i wałkujemy na cienkie placki. Na każdy z nich nakładamy farsz serowy i składamy w kopertę. Pieczemy je z obu stron na suchej, rozgrzanej patelni na małym ogniu, aż ciasto się zarumieni. Gotowe placki polewamy sosem.





Sałatka z fasolą, brokułami i fetą

Tym razem pokażemy Wam przepis na sałatkę. Sałatki są najczęściej przez nas przygotowywanym i najbardziej lubianym posiłkiem, więc przepisy na różne warzywne (i nie tylko) kompozycje często będą gościć na naszym blogu:)

Składniki (na dwie porcje):
  • 25dag fasolki szparagowej (żółtej lub zielonej)
  • 1 brokuł
  • 3 pomidory
  • pół kostki fety
  • pół małego jogurtu naturalnego
  • szczypiorek do dekoracji
  • pieprz, sól, rozmaryn, oregano do smaku
Brokuła i fasolę gotujemy, pomidory kroimy w ósemki a fetę w kostkę. Na dużym półmisku lub talerzach rozkładamy warzywa i ser. Jogurt mieszamy z przyprawami i wszystko polewamy powstałym sosem i posypujemy szczypiorkiem.



Warzywa nadziewane serem

Z podobnym daniem spotkaliśmy się na wakacjach w Bułgarii (tam nazywało się ono "burek";p)

Składniki:
  • 2 małe papryki
  • 2 twarde pomidory
  • 10 dag (pół kostki) sera feta
  • 15 dag sera białego
  • 10 dag serka topionego
  • 1 jajko
  • sól, pieprz i papryka ostra do smaku

W warzywach odkroić górną część, wydrążyć i wysuszyć. Sery, jajko oraz przyprawy wymieszać, aż powstanie gładka pasta. Warzywa nadziewamy pastą i układamy w naczyniu żaroodpornym posmarowanym oliwą (naczynia zostawiamy otwarte). Pieczemy w piekarniku 40 minut w 180°C.



 

 

Penne z gorgonzolą

No to... startujemy! Mówią, że pierwsze koty za płoty, więc nasz dzisiejszy przepis
nie będzie zbyt skomplikowany (co nie oznacza oczywiście, że czegoś mu brakuje;p) Najważniejszym składnikiem jest oczywiście włoski ser pleśniowy - gorgonzola. Kupić go można w dwóch odmianach, pikantnej i łagodnej.
A więc - do dzieła!


Składniki (na dwie osoby):

  • 200g sera gorgonzola (do kupienia w Lidlu)
  • 200g makaronu penne
  • 2 niewielkie pomidory lub opakowanie pomidorków koktajlowych
  • 2 łyżki jogurtu naturalnego
  • szczypiorek
Makaron gotujemy w nieosolonej wodzie, bo ser jest dość słony. Gorgonzolę kroimy
w grubą kostkę, wrzucamy na patelnię, a po chwili dodajemy jogurt. Roztapiamy ser
na małym ogniu, aż powstanie jednolity sos. Na ugotowany makaron kładziemy
pokrojone w ósemki pomidory, polewamy sosem i dekorujemy szczypiorkiem. 

Wszystko zajmie nam niewiele więcej niż przygotowanie gorącego kubka, a smakuje
naprawdę nieźle!