czwartek, 24 listopada 2011

Naleśniki ze szpinakiem

Bardzo prosty przepis na niezbyt wyszukane danie. Mimo całej swojej prostoty smakuje po prostu genialne i mam nadzieję, że uda mi się dzięki niemu przekonać do szpinaku osoby do niego nieprzekonane:) Naprawdę gorąco polecam!


Składniki:
ciasto:
  • 250g mąki
  • 2 jajka
  • szklanka mleka
  • szklanka wody
  • szczypta soli
  • pół łyżeczki cukru
  • olej do smażenia
farsz:
  • opakowanie mrożonego szpinaku (450g)
  • pół kostki fety
  • 15dag sera żółtego
  • łyżka masła
  • ostra papryka
  • pieprz
  • oliwa do posmarowania naczynia
Wszystkie składniki na ciasto mieszamy w jednym naczyniu i smażymy naleśniki. Szpinak rozmrażamy i smażymy na maśle. Gdy prawie cała woda odparuje dodajemy pokrojoną w drobną kostkę fetę i połowę startego żółtego sera. Doprawiamy pieprzem i papryką, inaczej farsz będzie bardzo mdły. Naleśniki zwijamy z farszem jak krokiety (dla zupełnie niezorientowanych - boki zaginamy do środka i następnie zwijamy w rulon :P), układamy w wysmarowanym naczyniu i zapiekamy 20min w 180°C - pod koniec pieczenia posypujemy serem.


1 komentarz:

  1. Naleśniki ze szpinakiem są super! To jedyna forma naleśników, którą uwielbiam =)

    OdpowiedzUsuń