poniedziałek, 5 grudnia 2011

Zapiekane tortellini

Po pierwsze, przepraszamy za ciut dłuższą niż zazwyczaj przerwę, ale studia dopiero teraz ruszyły pełną parą i nawet na gotowanie zaczyna nam brakować czasu. Mamy jednak nadzieję, że szybko wrócimy do naszego tempa:)

Kolejne danie, które - na nasze nieszczęście - nie zachęca swoim wyglądem. Staramy się jak możemy, ale fotografowanie niektórych potraw po prostu nas przerasta:)



Składniki:
Ciasto:
  • 2 szklanki mąki
  • 2 jajka
  • 2 żółtka
  • szczypta soli
  • 5 łyżek wody
Farsz:
  • 40 dag dowolnej wędliny
  • 1 żółtko
Sos:
  • cebula
  • 2-3 ząbki czosnku
  • puszka krojonych pomidorów
  • 10dag mozzarelli
  • oliwa do smażenia i wysmarowania naczynia
Z podanych składników zagniatamy ciasto, wałkujemy i kroimy na małe kwadraty (bok ok.4cm). Szynkę mielimy i mieszamy z żółtkiem, nakładamy małe porcje farszu na kwadraty z ciasta i zawijamy jak uszka (kwadrat na pół po przekątnej, a potem narożniki przy dłuższym boku zakładamy jeden na drugi i sklejamy). Na oliwie smażymy pokrojoną cebulę i przeciśnięty czosnek, potem dokładamy pomidory i smażymy, aż woda odparuje. Tortellini gotujemy, mieszamy z sosem i wykładamy do wysmarowanego naczynia żaroodpornego i posypujemy startą mozzarellą. Zapiekamy 20min w 180°C


2 komentarze:

  1. Ale super! Muszę takie zrobić =) !

    OdpowiedzUsuń
  2. też dzisiaj jadłam tortellini, tylko że ze sklepu. i zimne. niechże mi ktoś tak ugotuje!

    OdpowiedzUsuń