środa, 9 listopada 2011

Pierogi calzone z brokułami

Trochę się ostatnio zmieniło na naszym blogu, mamy oczywiście nadzieję, że na korzyść :)

Te pierogi robiliśmy już kilka razy, za każdym z innym nadzieniem. W oryginale są podawane z mięsem mielonym, ale oczywiście musieliśmy trochę poeksperymentować ;P To jest naszym ostatnim pomysłem, ale kiedyś podam Wam parę przepisów na inne:)


Składniki (na 8 pierogów)

Ciasto:
  • 450g mąki
  • 50g drożdży
  • 3 łyżki oliwy
  • szklanka ciepłej wody
  • łyżeczka cukru
  • 1/2 łyżeczki soli
  • żółtko do posmarowania pierogów

Farsz:
  • 1 brokuł
  • 2 kule mozzarelli
  • 10dag dowolnej wędliny
  • pieprz, bazylia suszona

Z podanych składników wyrabiamy ciasto (oprócz żółtka), odstawiamy do wyrośnięcia na ok.20minut i dzielimy na 8 części. Brokuła gotujemy, wcześniej jednak dzielimy go na malutkie różyczki. Po ugotowaniu studzimy. Mozzarellę i wędlinę kroimy w kostkę, mieszamy z brokułem i przyprawami. Każdą z części ciasta wałkujemy na cienki, okrągły
placek, nakładamy na niego farsz i zaklejamy brzegi, tak żeby się nie rozkleiły
podczas pieczenia. Smarujemy pierogi żółtkiem, wstawiamy do piekarnika i pieczemy ok.25-30min. w temp. 180°C.




    1 komentarz:

    1. Moje plany wyjazdu do Krakowa nabierają coraz bardziej realnych kształtów. Np. kształtu pieroga :P

      OdpowiedzUsuń