sałatki



Podwójnie pomidorowa sałatka


 


Składniki (na dwie osoby):
  • dwa średnie pomidory
  • 6-8 suszonych pomidorów z zalewy
  • pół kostki fety
  • mała czerwona cebula
  • garść pestek słonecznika
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • suszona bazylia, oregano do smaku

Świeże pomidory kroimy w ósemki, suszone w ćwiartki, fetę w kostkę, a cebulę w krążki. Na suchą patelnię wrzucamy pestki i chwilę prażymy na małym ogniu, aż zaczną charakterystycznie pachnieć. Na talerzach układamy warzywa i ser, posypujemy ziołami i słonecznikiem. Wszystko skrapiamy oliwą.



Sałatka z łososiem




Składniki (na dwie osoby):
  • 1/3 (do 1/2) główki sałaty lodowej
  • 100g suszonej żurawiny lub pudełko pomidorków koktajlowych
  • 100g wędzonego łososia
  • zioła do wersji pomidorowej
Umytą i porwaną na kawałki sałatę układamy na talerzach, na to kładziemy pokrojonego w paski łososia. Na koniec posypujemy żurawiną lub pokrojonymi na pół pomidorkami. 


Lekka sałatka na śniadanie



Składniki (na dwie porcje):
  • kilka liści sałaty lodowej
  • 4 jajka
  • łyżka octu balsamicznego
  • kilka rzodkiewek
  • kostka białego sera
  • szczypiorek
  • garść dowolnych kiełków

Na talerzach rozkładamy ser. Jajka gotujemy "w koszulkach" - na początku wydawało mi się to dosyć skomplikowane, ale udało mi się dojść do wprawy. Po pierwsze - najważniejsze żeby jajka były świeże. Gotowanie w koszulkach polega na tym, że do gotującej się na małym ogniu wody wbijamy jajko, czekamy aż białko się zetnie i wyciągamy łyżką cedzakową. Gdy jajka nie będą świeże, białko rozleje się i nic dobrego z tego nie wyjdzie;) Po drugie, do wody dodajemy ocet balsamiczny - jajko łatwiej się zetnie. Jajka oczywiście gotujemy pojedynczo. Do jajek i sera dokładamy rzodkiewkę, posypujemy kiełkami i szczypiorkiem.







Sałatka z fasolą, brokułami i fetą

Tym razem pokażemy Wam przepis na sałatkę. Sałatki są najczęściej przez nas przygotowywanym i najbardziej lubianym posiłkiem, więc przepisy na różne warzywne (i nie tylko) kompozycje często będą gościć na naszym blogu:)

Składniki (na dwie porcje):
  • 25dag fasolki szparagowej (żółtej lub zielonej)
  • 1 brokuł
  • 3 pomidory
  • pół kostki fety
  • pół małego jogurtu naturalnego
  • szczypiorek do dekoracji
  • pieprz, sól, rozmaryn, oregano do smaku
Brokuła i fasolę gotujemy, pomidory kroimy w ósemki a fetę w kostkę. Na dużym półmisku lub talerzach rozkładamy warzywa i ser. Jogurt mieszamy z przyprawami i wszystko polewamy powstałym sosem i posypujemy szczypiorkiem.