sobota, 5 listopada 2011

Farfalle z sosem porowym

Ostatnio w mojej wałówce dostałem m.in. ogródkowego pora! A ponieważ lubimy wszelkie warzywa i inne zieloności, a i dobrą rybką nie pogardzimy, postanowiłem zrobić taki sos. Sorry, że trzeci makaron z rzędu, ale następne danie będzie już na pewno innego typu:)



Składniki (na dwie osoby):
  • 150g makaronu farfalle (kokardki)
  • 1 dorodny por
  • 250-350g fileta z łososia
  • 400g jogurtu naturalnego
  • oliwa do smażenia
  • sól, pieprz do smaku
Pora pokroić w cienkie krążki, wrzucić na sitko i sparzyć wrzątkiem. Jeśli tego nie zrobimy, będzie strasznie twardy. Łososia opłukać, pokroić w spore kawałki i podsmażyć na oliwie. Ściągnąć z patelni, wrzucić na nią pora i dusić do miękkości. Gdy zmięknie, dodać rybę, przyprawy, a na koniec jogurt. Po jego dodaniu lepiej nie trzymać za długo na ogniu, bo się zetnie, a tego nie chcemy. Tak przyrządzonym sosem polewamy ugotowany makaron:)

1 komentarz:

  1. Świetna sprawa :) Ja znam wersję z tuńczykiem i czosnkiem zamiast pora.

    OdpowiedzUsuń