niedziela, 20 listopada 2011

Podwójnie pomidorowa sałatka

Kolejny przepis na sałatkę:) Sezon na pomidory powoli się kończy, więc przestawiamy się ze świeżych na przetworzone. Przepis z pogranicza kuchni włoskiej i greckiej, mamy nadzieję, że się Wam spodoba.

 


Składniki (na dwie osoby):
  • dwa średnie pomidory
  • 6-8 suszonych pomidorów z zalewy
  • pół kostki fety
  • mała czerwona cebula
  • garść pestek słonecznika
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • suszona bazylia, oregano do smaku
Świeże pomidory kroimy w ósemki, suszone w ćwiartki, fetę w kostkę, a cebulę w krążki. Na suchą patelnię wrzucamy pestki i chwilę prażymy na małym ogniu, aż zaczną charakterystycznie pachnieć. Na talerzach układamy warzywa i ser, posypujemy ziołami i słonecznikiem. Wszystko skrapiamy oliwą.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz